Το Πολύκαστρο Σήμερα


Tο Πολύκαστρο είναι πόλη του νομού Κιλκίς στην Κεντρική Μακεδονία, με 6.497 κατοίκους, (12.732 για τον Δήμο Πολυκάστρου) το 2001. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού και είναι χτισμένη πάνω στον παλιό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και δίπλα στον ποταμό Αξιό. Βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρων και χαρακτηρίζεται ως η καλύτερα ρυμοτομημένη πόλη του Νομού Κιλκίς.

Το Πολύκαστρο είναι το ζωτικό κέντρο δέκα δημοτικών διαμερισμάτων και πολλών γύρω οικισμών και χαρακτηρίζεται από μεγάλη εμπορική κίνηση και αναπτυσσόμενο βιοτεχνικό πάρκο. Στην πόλη του Πολυκάστρου εδρεύουν πολυάριθμες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής: 3 Νηπιαγωγεία (μελέτη κατασκευής 4ου Νηπιαγωγείου), 3 Δημοτικά Σχολεία (έγκριση για κατασκευή 4ου Δημοτικού Σχολείου), 1 Γυμνάσιο (έχει ήδη ζητηθεί η κατασκευή 2ου Γυμνασίου), 1 Ενιαίο Λύκειο, διάφορες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, Alpha Bank), υποκατάστημα ΟΤΕ, Ταχυδρομείου και ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έγκριση για λειτουργία γραφείου ΤΕΒΕ, αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας στο οποίο λειτουργεί και Διασυνοριακό Κέντρο Υγείας (ΔΙΚΕΔΥ), Κ.Ε.Π., Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Τροχαίας εθνικών οδών.

Η πόλη μας έχει ανεπτυγμένη εμπορική ζωή με 700 εμπόρους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό. Σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας έπαιξαν πολλοί παράγοντες.

Οι πιο σημαντικοί ήταν: · Ο Αξιός ποταμός. Βοήθησε και βοηθάει στην άρδευση των χωραφιών και στην ύδρευση των σπιτιών. Είναι μια ανάσα ζωής για τον τόπο μας. · Η σιδηροδρομική γραμμή. Συνδέει το Πολύκαστρο με το εξωτερικό, αλλά και με το εσωτερικό της χώρας μας. Αυτό ήταν και είναι πόλος έλξης των ανθρώπων που ήθελαν να ανοίξουν εργοστάσιο και επιχειρήσεις στον τόπο μας. · Ο διεθνής δρόμος. Συνδέει και οδικά το χωριό μας με το εξωτερικό και την υπόλοιπη Ελλάδα. Και αυτό ήταν και είναι θετικό για τις επενδύσεις και το εμπόριο. · Ο στρατός. Ο αρκετά μεγάλος αριθμός στρατού, είναι πηγή εσόδων για το χωριό μας. Στηρίζονται οικονομική μ' αυτόν: εμπορικά, fast food, περίπτερα, καφετέριες, καφενεία, ταξί κλπ. · Έχουν την έδρα τους αρκετές υπηρεσίες στο Πολύκαστρο. · Οι βιομηχανική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων. Άνοιξαν αρκετές βιοτεχνίες ρούχων, βιομηχανία τυριών (Κολιός), βιομηχανία κουφωμάτων (Eldoor), βιομηχανία συσκευασίας τροφίμων (Συρίγος), χημική βιομηχανία

. Η σύνθεση των κατοίκων είναι ως επί το πλείστον Ανατολικορωμυλιώτες, Πόντιοι, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, Μικρασιάτες και Παντερμαλήδες. Το 60% του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία ενώ το υπόλοιπο 40% με την κτηνοτροφία, το εμπόριο, τις δημόσιες σχέσεις και τον ιδιωτικό τομέα. Η οικονομία στηρίζεται όμως κυρίως στην γεωργία. Παράγονται σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και οπωρολαχανικά. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κτηνοτροφία. Εκτρέφονται βοοειδή, αιγοπρόβατα και πουλερικά.