ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ...  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ
Δημοσίευση από: δημος Παιονίας
Κατηγορία ΟΛΑ
06/05/18


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθούν φέτος, στον Δήμο Παιονίας του Νομού Κιλκίς, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από τη Μάχη του Σκρα. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μάχες του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η οποία έκρινε οριστικά την τύχη της Ελληνικής Μακεδονίας. Σ’ αυτήν πολέμησαν οι Μεραρχίες Κρήτης, Αρχιπελάγους και Σερρών και είχαν αληθινή εκατόμβη θυμάτων. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Παιονίας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με την υποστήριξη του Παραρτήματος Μακεδονίας του Ιδρύματος.

Το Σάββατο 28 Απριλίου 2018, στις 17:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολύκαστρου, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα «Η Μάχη του Σκρα και το Μακεδονικό Μέτωπο». Ομιλητές θα είναι οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αναπληρωτής Kαθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Μουρέλος, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βασίλειος Νικόλτσιος, Έφορος Συλλογών και Εκθέσεων του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αλεξάνδρα Πέτσιναρ, Ιστορικός-Φιλόλογος, Δρ Διπλωματικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου, Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Χρήστος Σαμαράς, Δάσκαλος και Νικόλαος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Την ίδια ημέρα, στις 21:00, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης για το Μακεδονικό Μέτωπο με ιστορικά κειμήλια της εποχής. Την Παρασκευή 11 Μαίου 2018, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολύκαστρου, θα προβληθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα, με υλικό από το αρχείο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαίου 2018, στο Σκρα, με κεντρικό ομιλητή την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σκρα, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Πεσόντων, προσκλητήριο πεσόντων, παρέλαση τμημάτων Στρατού και παραδοσιακών Συλλόγων και κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με την αναγόρευση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Παιονίας  26

comments powered by Disqus